Atış Serbest” üzerine 28.845 düşünce

  1. White Fox

    Ne eğlenceli hava olayı varsa hepsinin arkasında negatif bükümlü trof oluyor.
    16 Ocak 2012’deki İstanbul’daki gökgürültülü kar yağışında da negatif bükümlü trof vardı, 3 Mart 2012 Ankara-Eskişehir ve Bolu’daki gökgürültülü kar yağışında da negatif bükümlü trof vardı.

    Dün kurak Ankara’da da yine iş başında negatif bükümlü trof başroldeydi. Nem oranı çok düşük olmasına rağmen yaptı yapacağını, son 1 yılın en yoğun şimşek aktivitesini yaşadık.

    Bu tip trofların hiçbir zaman boş geçtiğini dahası şimşek aktivitesi yapmadan boş geçtiğini görmedim, Kış – yaz farketmiyor. Kar yağmur da fark etmiyor.
    Şu şekli hiçbir zaman unutmayın:
    http://ompldr.org/vZms5cA
    500 mb haritasında konturlar doğuya doğru çekilmiş gibi görünürse oluştuğunda akabinden hep bir hava olayı patlıyor. (Güneye doğru ya da batıya doğru olmayacak, hep doğuya doğru olacak) Dün mesela tam da Konya-Ankara hattında…

    Yer seviyesinde öyle yoğun bir kararsızlık yokmuş. CAPE verileri Ankara civarlarında ya da Konya civarında çok geberik görünüyor.
    http://ompldr.org/vZms5cQ
    Ama hemen 850 mb seviyesini temel alan showalter index değeri yer yer -6 gibi aşırı uç bir değerde, yani feci bir kararsızlık var ama yer seviyesinde değil üst seviyede…
    http://ompldr.org/vZms5dQ
    Eğer Ankara’da havada biraz daha su miktarı yüksek olmuş olsaydı,bu üst seviye konveksiyonu felaket yatarabilecek bir bir fırtınayı tetikleyebilirdi.

  2. Cumulonimbus

    2012 yılının sanırım en yoğun şimşek aktivitesini ve en şiddetli sağanak yağışlarından birini yaşıyoruz şu an, Ankara’dan bildirdim.

  3. serdar izmir

    kıyı egede 4 aydır yok yağmura hasret kaldık, öyle şimşek sağanak da istemiyoruz bi yağmur yağsa yerler ıslansa arkası gelcek ama…. nerde????

  4. Kar avcısı

    Tuzla’da geceden beri çok güzel sağanaklar alıyoruz. Bununla birlikte şimşek ve gökgürültüsü tabi 😀 Geceki yağışlarla birlikte şu an en azından bir 15 kg. düşmüştür diye tahmin ediyorum.

  5. Drummer

    Yan tarafta “GFS Modeli En Son İstanbul Falı”nda bugün İstanbul için bayağı yağış göstermiyor mu? Ben mi yanlış yorumluyorum acaba? (00Z Modeli)

    1. Santiago

      5 mm civarında bir yağış tahmin etmiş. ECMWF efendi de o civarlarda bir tahminde bulunmuş. Şu an şehrin güneyindeki oluşumları yakalamışlar herhalde.

      1. Drummer

        İşte o sarışınlar benim bulunduğum yere pek uğramadı malesef. O yüzden yanlış mı yorumladım dedim 🙂

  6. Santiago

    İstanbul’un güneyinde, kıyılarda klas orajlar oluşuyor. Gebze’de de var bir şeyler, Faseay da erdi muradına..

    1. faseay

      Dilovası’nda işyerine gece yağmış gündüzde benim evin 200 mt alt tarafı göl olmuş evin yakınına damlacıklar düşmüş.Bir türlü kavuşamadım şu yağmura. Cuma’ya umut bağladım artık Zaten uzun bir müddet yağış görünmüyor:(

      1. White Fox

        Bu arada sana bir geri bildirim yapayım Ozan, bazen WRF son çıktısında yağışı haritaya sağlamca koyuyor.
        Mesela dün 00Z çıktısında ve ondan önceki çıktılarda Ankara’yı 0…1 mm olan en açık mavide gösteriyordu. Sadece Bala civarında 1-2 yağış vardı. Yağış aktivitesi ise saat 22:00’den önce oldu yani 12:00Z çıktısı yayımlanmadan önce…

        Yani WRF başarılı ama bazen yağışları çok geç yerine koyuyor

  7. Bursalı Deli

    Merhaba,
    Pazartesi gecesi, zıpkınla balık avı için Biga’ya gittim, benim gibi bir hava delisine yakışmayacak şekilde herhangi bir inceleme yapmadan, sadece rüzgarı kontrol ederek çıktım.
    Dört arkadaş ormanlarda açılan yangın yollarını kullanarak, denize kadar indik. Gece iki gibi sahilde ateş yakarak sabah olmasını beklemeye başladık. Sonra hafiften yağmur atıştırmaya başlayınca arabaya geri döndük. Saat üç gibi hızlanan yağmur, ona kadar çok şiddetli yağdı.
    Kullandığımız orman yolu, sel yatağına dönüştü, koca koca yarıklar arabayı çıkartmamızı engelledi. Arabamız denize sürüklenmediği için şanslı saydık kendimizi.
    Sonra telefonla insanlara ulaşarak hiç bilmediğimiz bir yeri, yakın bir köydeki birine tarif ettik ve dört çeker bir traktörle iki saatte yanımıza gelebildi.
    Arabayı traktörle oralardan çekip çıkartmamız, hem arabanın birçok parçasına, hem de 8 saatlik bol çamurlu bir yolculuğa maloldu.
    Asfalt yola ulaştığımızda manzara korkunçtu, bütün dere yatakları taşmış, her yer ağaç-kütük parçaları doluydu. Biga-Bursa yolu Güvemalan Köyü yakınlarında derenin yolun üzerini ağaç ve kütüklerle kaplaması sebebiyle trafiğe kapalıydı.
    İşin en kötü tarafı ise yatağına sığmayan bir derenin iki kişiyi sürükleyip götürmesi olmuş. Bir kişinin cesedi bulunmuş, diğeri ise hala kayıpmış.

    1. ALKIM

      Çok geçmiş olsun. Dün duydum Biga’daki seli. Bazen mevsimine aldanıp bu tür detayları atlayabiliyoruz. Ben 2009 itibariyle şunu öğrendim ki Eylül ayı Marmara Bölgesi’nin herhangi bir noktasındaki sel, su baskını hadiseleri açısından oldukça riskli ve çoğu zaman yağış için nokta atış yapmak zor. WRF’in yağış tahmini oldukça başarılıydı izlediğim kadarıyla. Buraya bakılırsa 100 kg’ın üzerinde yağış almış. Daha ciddi sıkıntı yaşamadığınıza sevindim. Bu arada Marmara için tehlike henüz geçmiş değil. Deniz suyu sıcaklığı 20 derecelerin üzerinde. En az bir ay daha sel ve su baskını riski devam edecek gibi. Bu arada İstanbul beklediğim yağışları bir türlü alamadı. Beklediğim yağışlar da saatte 6-7 kg’ı, günlük 30 kg’ı geçmeyen yağışlar. Fazlasını beklemiyor ve istemiyorum. Şehir planlamamız bundan fazlasına müsait değil maalesef. Günlük 100 kg’lar filan mümkünse uğramasın. Geçmişte neler olduğu hepimizin malumu. Önünüzdeki maçlara bakalım.

    1. anemodulion

      İmrendim, hatta kıskandım ! Akdeniz’e geçene kadar gücünün büyük kısmını yitirmiş olur herhalde İber Yarımadası’nın karmaşık topografyası sebebiyle. Ama düşünsene Akdeniz’e geçtiğini ve yeniden kuvvetlenerek dönmeye başladığını ! 😀 Tam Amerikalı felâket filmi yapımcılarına göre bir senaryo.
      Ekleme: Ya aslında yeni gelin gibi atladık ama tâ 25 Eylül gününün tahminiymiş bu :/ Nadine gelse bile bu kadar güçlü gelmez bence. Neyse. İzleyip görelim.

    2. White Fox

      İşte Nadine’nin Azor ile epik savaşı!
      Azor onu önümüzdeki 3 gün içinde biraz güneye itiyor gibi, son 20 yıldaki Kasırgaları inceledim, o bölgede böyle güneye itilen tropikal siklon ya da kasırga da yok gibi.
      http://ompldr.org/vZmpsdg
      Aslında Azor tam bir seri katil
      2004’te Azor o bölgede Lisa kasırgası ( http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Lisa_%282004%29 ) karaya ulaşamadan öldürmüş.
      Eylül 2001 Felix kasırgasını da aynı şekilde ( http://weather.wikia.com/wiki/Hurricane_Felix_%282001%29 ) öldürmüş. Üstelik Felix 3. kategoride bir kasırgaymış ama Azor geçit vermemiş.

      Kasırga Azorun kasırga cinayetleri saymakla bitmez.

      Ama Azor kısmen yenenler de var, mesela 1998’de Jeanne kasırgası 168 km saate varan 2. kategori de bir kasırgaymış, sonradan İberya’ya yaklaşırken ekstratropikal siklona dönüşerek Madrid’ten geçerken ortadan kaybolmuş. ( http://weather.wikia.com/wiki/Hurricane_Jeanne_%281998%29 ) veya 1992’teki Frances kasırgası böyle…

      Bakalım Nadine ne yapacak, Portekiz’i vurabilecek mi !

    3. serdar izmir

      white fox ben bu kasırgayı biraz araştırdım, ama ing. olduğu için pek bi şey anlamadım. o yüzden lzninle sana sormak istedim.. bu bahsedilen nadine kasırgası eğer portekizi vurursa ne kadar etkiler? etkili yağış bırakır mı? extratropikal fırtına olarak rüzgar hızı max ne olur? akdenize geçme ihtimali var mıdır?

  8. faseay

    Bazen böyle son günlerdeki gibi yağmur her tarafa yağar da benim bulunduğum yere düşmez ya işte o zaman bu alttaki videodaki gözlemci gibi hissederim kendimi.Gözlemci deneye bakınca durum değişiyor.Tıpkı yağmurun yağmaması gibi.Videodaki “Elektron farklı davranmaya karar verdi sanki izlendiğinin farkındaydı” cümlesi yağmurla benim konumum gibi:)

  9. Baki Berk KAYALAR

    Bulutsuz ya da az bulutlu havada yıldırım görülme dinamikleri konusunda bilgisi olan var mı? İzmir’ de yaşayan ve sözüne güvenilir bir büyüğümüz İzmir’ de bulutsuz havada yıldırıma tanık olmuş ayrıca aşağıdaki linkte geçen bir anı var. http://www.siriusufo.org/uforum/forum_posts.asp?TID=14545

    Bulutsuz havada yıldırım görülebileceğini bugün öğrendim. Şahsen başıma gelmedi ama merak ettim. Belki aşağıdaki linkte yer alan olay da bu tür bir yıldırımla bağlantılı olabilir. http://www.bluebox.bbs.tr/karadenizde-neler-oluyor-daha-once-kara

    Ben bu tür yıldırımların aniden yön değiştiren jet akımları ya da yüksek Sahra tozu katkılı meteorolojik koşullar altında olabileceğini düşünüyorum. Ama siz daha iyi bilirsiniz.

  10. Onur

    Bulundugum yerde (East Lansing, Michigan) su anda disarisi 12 derece ve hissedilen 7. Gece 2 dereceye dusmesi bekleniyor…

  11. faseay

    Uydu görüntüsüne bakıyorumda İstanbul,Kocaeli,Bursa üçgeninde hangi bulut nereye gidiyor belli değil.Aynı seviyedeki bulutlar bu kadar dar bir alanda farklı istikametlere dağılıyor.Kaç gündür Çayırova’da istenilen yağış olmadı.

    1. Commandouz

      Bayrampaşa’da abartısız 4 gündür ara ara da olsa gökgürültülü sağanak yağıyor. :d
      Örneğin bu sabah 9-12 arasında 6.5 kg. yağış düştü. Diğer 3 günde de toplam 5-6 kg. yağış düştü.Bu sistemin en şanslılarındanım.

    2. Gayya

      istanbul için yağmur bekliyoruz bakalım.radarda pek bir şey gözükmüyor ama..

  12. Semih

    Gece Tuzla’da gökgürültüsünden uyuyamadık 😀 Saatler sürdü ve çok gürültülüydü.

    1. Commandouz

      Sabah 9:10,9:20 arasında oldu bu hadise.Ben de Fatih’e çok yakın olan Eyüp’teydim ve çatıda yakalandım.Vücudumdaki bütün tüyler diken diken oldu ve hafif bi yanma hissettim.
      10:00 gibi aynı şekilde yine çok yakınıma yıldırım düştü.Öğlene kadar anca kendime gelebildim .(Kafasına 2 kere yıldırım düşen adam gibi oldum 🙂 )

  13. engin

    Ozan Bey, WRf’ye bakıldığı zaman Sultangazi için 2 yada 3 mm yağış gözüküyordu, fakat sabahtan beri yağıyor. Bu, havanın kararsızlığından mı yoksa modelin kaçırdığı birşey mi var?

        1. SpanK

          Santiago, size birşey sorucam her zaman merak ettim malesef aradım bulamadım.Neden üstteki bulut ile alttaki bulutlar hep zıt hareket ediyor?

          Örneğin kütleler güneyden geliyor ama alttaki bulutlar kuzeyden geliyor şuan istanbulda bunun asıl sebebi nedir rüzgarmı öyle ise neden iki farklı rüzgar var ben tam anlamadım alttaki bulut hep daha hızlı hareket ediyor üsttekine göre yardımcı olursanız sevinirim.

          1. Santiago

            Cephe yağışlarını taşıyan bulutlar çoğunlukla 500 hPa seviyesinde oluyor, dolayısıyla o seviyedeki rüzgara göre hareket ediyor. DEK gibi sığ oluşumlar ise çoğunlukla 850 hPa rüzgarlarına göre hareket ediyor. Mesela bugünkü yağışta güneyden gelen bulutlar 500 hPa rüzgarıyla taşınıyor. Ayrıca Karadeniz üzerinden de kuzeydoğu – güneybatı istikametli kütleler de geliyor gibi, bu da 850 hPa rüzgarıyla taşınıyor olabilir.

            Gördüğün kuzeyden gelen bulutlar da bu oluşumun bir parçası olabilir.

            Ozan Hoca ve White Fox daha iyi aydınlatabilir seni sanırım. Benim bildiğim bu şekilde.

    1. anemodulion

      Sabah erken saatlerden , son bir saat öncesine kadar sürekli olarak gök gürledi, yağış bir arttı bir azaldı Beşiktaş’ta. Ama bu bulutlar normalde gökgürültüsüne sebep olan kümülonimbüsler gibi değildi. Renkleri çok koyu değildi, şekilleri de öyle kilometrelerce yukarıya uzanan kümülonimbüsler gibi etkileyici değildi. Anlamadım. “Sea effect” görünümlü, ama gökgürültüsü üreten bulutlardı.

    2. fatih_konya

      yukarıda görüntüye nerden ulaşıcam önceki adresinden şimdi açamiyorum siyah bi ekran başka bişey yok.

  14. Drummer

    Bütün gece gökgürültüsünden uyuyamadım (Kartal). Zaman zaman çok şiddetliydi ve arabaların alarmlarını çaldırdı. Saat 4 gibi sızmışım artık. Sabah işe geldim (Üsküdar), yine gökgürültüsü ve sağnak. Tam da sevdiğim hava. Bütün uykularım feda olsun! 🙂

  15. SpanK

    Saat 08:00 civarında İstanbul Fındıkzade’de gökgürültüsünün sesine uyandım, yıllardır böyle bir şimşek görmedim gündüz olmasına rağmen evin içi masmavi oluyor sesi mükemmel yağmurda çok şiddetli 🙂

  16. serdar izmir

    merhaba ozan.. öncelikle böyle bir site açtığın için seni tebrik ediyorum, ben de küçükten beri “hava delisi” olduğumdan siteyi inceleyip abone oldum 🙂

    şimdi sormak istediğim konu şu 31 mayıs 2012 günü izmir körfezinde uzunada ile urla arasında akşam üstü 18.00 den itibaren sürekli bir oraj hadisesi oldu, oraj çok şiddetli bi yağışa sebep olmadı ama 22.00 civarına kadar kaldı, ve o saatlerden sonra izmir merkez ve manisa yönüne doğru genişleyerek ciddi bi fırtına bulutuna dönüştü, abartısız 5 saat boyunca izmir körfezi, maanisa menderes hattında yıldırım ve şimşek üretti, hatta en çok çoştuğu 1.00 3.00 arasında abd de gördüğümüz türden 1 2 sn de bir yıldırım üretti, ancak o kadar kıyamet ve gürültü koparmasına rağmen bornova ilçesi dışında çok aaşırı bir yağışa neden olmadı,… tabii buca gaziemir de boşa giden kimsenin anlam veremedği yıldırımların kuru gürültülerin haddi hesabı da yok.. yalan omasın hava 3 den sonra il merkezi ve çevresine toplamda 10 15 kg arası bır yağış bırakmış hatta bu yağış muğlaya dek zayıflayarak ulaşmış muğlada 5 kg civarı…
    şimdi benim soruma gelelim, böyle tuhaf bi havanın hem de yaz başında hele izmir gibi bi sahil şehrinde ve özellikle boşa giden çok yıldrımla ve dar alanda çok etkili yağışla, geniş alanda kopardığı gürültyle alakasız olarak zayıf bir yağmurla görülmesi neden olabilir?
    ayrıca bu yağmurun zemini hazırlayan akşamüstü saatlerinde yıldırım üreten oraj bulutu neden saatlerce aynı bölgeyi dövmüş, sonra da canı sıkılarak tüm izmir ve hatta manisaya kadar geniş bi alanda uykuları kaçıaracak boyutta bi yıldırım fırtınasına dönmüş ve sadece bornova çevresinde yerel sele yol açıp çoğu yerde orta şiddette bi yağmur olmuş hatta kimi yerlerde sürekli boşa yıldırmlarla keyif kaçırmış “bu ne lan” dedirtmiştir? şimdiden teşekkürler…

    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Hoş geldiniz Serdar Bey.

      Anlattığınız oraj ya da orajların niteliğini belirlemek için o günkü koşulları iyice incelemek gerekir. Fakat şunu söyleyeyim, tamamen kuru orajlar bile var. Atmosferdeki yağışa dönüşebilecek su miktarını belirleyen birçok etmen var.

      Böyle konvektif hadiselerle en çok ilgilenen arkadaşımız White Fox. Kendisi eğer isterse o günkü koşulları skew-t diyagramından inceleyip size yardımcı olsun. Biz de şimdiden kendisine teşekkür edelim 🙂

      1. serdar izmir

        çok iyi olur o zaman ben arkadaştan bi rica edeyim o günün koşullarına bi bakıversin, bi türlü mantıklı açıklama bulamamıştım ama inş. sayenizde bulacağım görüşmek üzere çok teşekkr ederim 🙂

      1. serdar izmir

        çok memnun olurum white fox, çünkü gerçekten incelenmeye değer bi konu ve izmir için alışık olduğumuz tarzda bi olay değil… şimdiden teşekkürler.. 🙂

      1. serdar izmir

        evet 22 değil hatta 23 e kadar sürdü, ancak dar bi bölgede ve nisbeten zayıftı, küçük bir bulut olduğu için 18.00 de görünmemiş olabilir ancak ne olduysa saat 23 ten sonra oldu bi anda hava körfezden doğuya kuzeye ve güneye doğru yayıldı, batıya gelmediği için karaburun ve çeşme de yağış olmadı ben bütün olan biteni karaburun yarımadasından gözlemledim.. ve yayılan hava urla izmir menemen manisa ve menderes e kadar olan geniş bir hatta büyük bir fırtına bulutuna dönüştü, saatlerce süren yer yer kuru oraj ve yer yer orajlı etkili yağışa neden oldu, haa unutmadan uzunada civarında karapınar mevkiine akşam üstü ve gece boyunca sürekli yıldırım düştü yani, hava olduğu yerde sabit kaldı, genişlemden sonra da aynı yerde yıldırım devam etti.. bunun mantıklı bir açıklması var mıdır? neden hava aynı yerde sabit kalır?

      2. White Fox

        Yukarı da vermiş olduğum 15:00 UTC uydu verisinde fırtınanın mezoölçekli konvektif fırtına sistemine dönüşmüş olduğu ortada, yalnız 18:00 UTC verisinde bölge nerdeyse tertemiz, o yüzden sordum.

        Sistemin yer bazlı konveksiyona, yani yükselen sıcak havaya dayalı bir konveksiyon ile oluşmadığı neredeyse kesin çünkü temp sonuçları ( bu http://weather.uwyo.edu/upperair/images/2012053112.17220.skewt.gif ve bu http://weather.uwyo.edu/upperair/images/2012060100.17220.skewt.gif ) bu tip kararsızlığı kesin olarak desteklemiyor.

        Sistemin dinamik nedenlerden dolayı oluştuğunu söyleyebiliriz. Çünkü hemen iç Ege’de bir yukarı sevite alçağı varmış.

        Yalnız o gün rüzgarın üst seviyelerde çok kuvvetli esmemesi kütlelerin ağır hareket etmesine neden olmuş olabilir.

        Birçok seviyede nem oranının %60 ve üstünde seyretmesi, şimşek potansiyelini arttırmış olabilir. Yer ölçümlerini incelediğim kadarıyla Manisa dolaylarında Adnan Menderes’te yoğunlaşma sıcaklığı da 15 derece ve üstündeymiş.

  17. Drummer

    Belki henüz erken diyebilirsiniz ama artık şu arka zemini sonbahara uygun bir görselle değiştirsek fena mı olur? Ozan hocam belki totem falan olur havalar serinler 🙂

  18. Behlül

    Ozan Hocam; korkarım ki son yıllarda tekrarlanan sınırdan içeri giremeyen sistemleri bu sene çok fazla göreceğiz gibi..ayrıca bu sene yine yeniden nispeten ılık geçecek bir kış bekliyor bizi..Hocam şimdi diyecek ki bu idaaları destekleyecek bilimsel veriler nerede? ben daha da ileri gidiyor ve diyorum ki bu yıl izlanda a.b. yılı olacak idaasındayım..

    1. White Fox

      Elevated convection (Türkçesi yukarı/üst seviye konveksiyonu) meteorolojinin hardcore (uç) derece de zor kısmı, öyle CAPE, lifted indeks gibi veriler işe yaramıyor bunlarda.

      Latent instability (Latent esasen kelime olarak “gizli”, “belirti göstermeyen”, “görünmez” – “potansiyel ” anlamı da var) denen başka bir durum da işin içinde devreye giriyor. Bu klasik konvektif kararsızlıktan farklı bir durum ve yorumlaması daha güç, şahsen ben de üzerinde pek uzmanlaşamadım, işin içinde latent heat (gizli ısı) gibi kavramlar da var… 🙂

  19. Santiago

    En son ENSO güncellemesi..

    Bu kış hafif El Nino veya nötr şartları bekleniyor.

      1. Santiago

        Genel olarak El Nino ve La Nina’nın Avrupa Kıtasına direkt etkisi olmadığı düşünülmekte. Ancak internette bazı çalışmalar yer almaktadır, araştırırsanız bulabilirsiniz. Bir ECMWF çalışması aşağıdaki linkte yer almaktadır.

        Scaife.pdf erişimi için tıklayın

  20. erdek12

    Erdek’te gece 2de inanılmaz bir gök gürltüsüyle beraber yoğun yağmur yağdı.

    1. Trakyalı

      O kadar çaktı, esti, gürledi, gece gece uyutmadı, o sese 7 kg yağış çok azdı. Ama hiç yoktan iyidir 🙂

      1. BAHADIR

        yanlış mı ölçüyorlar nedir yahu:( yıkıldı ortalık 3 saat yer gök bir oldu 5 e kadar izledim yağmuru.

  21. sirocco

    Kıyı Ege’de yağmura hasret kaldık, sağımızdan solumuzdan geçiyor ama kıyılarda tık yok.

    2

    1. White Fox

      Aslında bu mesajını Not Defteri bölümündeki başlık altına yazsan iyi olurdu.
      Neyse, bu arada Karadeniz’deki kütle aynen 9 Eylül 2009’daki gibi çok ağır hareket ediyor. Altında neler oluyor acaba

      1. Drummer

        Haklısın. Hazırda bu sayfa açıktı birden buraya yazmış oldum. Bu arada bir şey sorayım. Neden yağış anında acayip rüzgar oluyor da, yağış bittikten sonra rüzgar da kesiliyor? Her yağışlı havada aynı şey olmuyor tabi. Sanırım kümülonimbüs geçerken ortalığı savuruyor böyle. Yanlış olabilir. Emin değilim.

      2. White Fox

        Şöyle açıklayalım o zaman, kümülonimbusların hem hava yukarı doğru yükseldiği (updraft) hem de soğuyarak aşağı doğru indiği (downdraft) bölgeleri vardır. Yağışın olduğu yer tipik downdraft bölgesidir, yağış yaklaştığı zaman aşağı yönlü rüzgarlar ortalığı savuruyor. Özellikle nem oranı daha düşük olduğu zamanlar çok daha şiddetli olabiliyor bazen, microburst oluşumuna bile sebep oluyor. Çok nemli havalar daha zayıf oluyorlar.

        1. çihiro

          Nem ile nasıl bir alakası var rüzgarın? Bazı kümülonimbuslar ne kadar devasa olursa olsun kuvvetli rüzgar üretmiyorlar. Bazıları da küçük olmasına rağmen acayip fırtınalara sebep oluyorlar.

  22. Uğurcan

    Küçükçekmece’de gök gürültüsü duyuyorum. 😀 Hayırdır İnşallah. Radarda bir şey yok ama hadi bakalım. 🙂

    1. Sinan Şahinoğlu

      Ya ben hatırlamıyorum ya da bu fotoğraflar mart’ta çekilmemiştir 😀

        1. Santiago

          Bu sistem Şubat’ta gelendi. MGM tarafından ölçülmüş kar kalınlıkları;

          Kireçburnu – 15.02.2004 – 31 cm
          Florya – 14.02.2004 – 34 cm
          AHL – 14.02.2004 – 37 cm
          Kartal – 14.02.2004 – 41 cm

          Ankara Merkez – 09.03.2011 – 20 cm (10 Mart’ta ne ölçüldüğünü bilmiyorum)

          🙂

          1. White Fox

            Sen mızıkçılık yapıyorsun Santiago, orda yazan Esenboğa’ya ait ve Esenboğa bize bağlamaz. Hem adım gibi hatırlıyorum, o pis Ankara çukurunda bile en 28 cm kar yerde tutabilmişti o gün, Bilkent’te 51 cm’di. Oran ve Dikmen’de de 40 cm’i bulmuştu.

            İnsan AZ insaflı olur, arşive bakar!

            Cemile Bahar

            1. Santiago

              Ben MGM ölçümlerini baz alarak yorum yaptım. Resmi ölçüm bunlar. Yoksa İstanbul’da da 150 mt. ile 300 mt. arası tepelerde bulunan yerleşimler var.

            2. White Fox

              Bu bir tür cherry picking olur, oradaki Esenboğa sistemin en az kar alan noktası, 28 km dışardaki havalanı Ankara ile hava durumu koşulları bakımından da çok farklı – Ankara’nın kalbi Çankaya’ya (ki ülkenin bütün yönetim merkezi de, Ankara’nın bütün hayatı da burda, tepe diyip geçemessin!) en az 40 km uzaklıkta, yukarıda 20 cm değerinin Esenboğa arşivi ile birebir uyduğunu ispatladım.

              Ayrıca dün gibi hatırlıyorum, en alçak ve en merkezi Kızılay’ın ayak basmayan yerlerinde kar kalınlığı 28 cm’di. Hatta biz de burda Ankara’nın kar kalınlık rekoru gelir mi diye tartışmıştık. 20 cm’im neyini tartışalım, her sene oluyor zaten 20 cm, çok sıradan bir değer!

    2. Yıldırım

      Bu fotoğraflar sanırım 2004′ teki 12-14 Şubat sistemine ait. Aynı yıl 22-25 Ocak sistemi de olabilir.

    3. Burak

      O zamanlar çocuk olduğum için fırtına yüzünden kaybolurum diye korkup dışarıya çıkmamıştım şimdi ki aklım olsa eve girmezdim 😀

    4. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Semih, bu mesajı “hava tarihi” kısmındaki 12-14 Şubat 2004 başlığına yazar mısın? Teşekkürler.

  23. Trakyalı

    http://ompldr.org/vZmkxag
    SKIRON’daki 12UTC verilerine baktığımda yer seviyesi ve üst seviyelerdeki rüzgar doğu-kuzeydoğu bileşenli olarak birbirine paralel. Aynı zamanda 850 hpa sıcaklığı da 10C civarında. Bölgedeki deniz suyu sıcaklığı ise Eurometeo’da yazdığına göre 24C. Üstte gösterdiğim radar görüntüsündeki yağışlar, İtalya’nın deniz etkisi yağışları olabilir mi acaba, Adriyatik’teki mesafe bunun oluşabilmesi için yeterli midir?

    1. White Fox

      Poyraz orada çok rahat deniz etkisini tetikleyebilir.
      Deniz etkisinin şiddetli yağışa yol açması için en az 100 kilometre mesafeye ihtiyacı var ama nemim aşırı yüksek olduğu ve rüzgarın aşırı hızlı olmadığı durumlarda 30 kilometre mesafe de yağış oluşabilir ama çok hafif olur.

      1. Trakyalı

        Çok teşekkürler
        Kuraklık bizi ne hale getirdi İtalya’nın Yunanistan’ın sistemlerine sulanır olduk.

  24. Onur

    Mugla’dan Kars’a kadar bir yagis dusunun… Trakya’dan baslasin tarayici gibi ulkeyi tarayip gecsin…

    abd

    1. White Fox

      Hayır bizde de oluşuyor böyle durumlar, Muğla’dan Kiev’e kadar çıkan cephe hatları
      Doğu-Batı hattında soğuk cepheler pek sık oluşmuyor sadece…

      Biz de en son benim hatırladığım doğu-batı eksenindeki soğuk cephe 3 Mart 2012’de olandı.
      http://ompldr.org/vY3gwdA
      Zonguldak radarı Samsun’dakileri görmüyordu, Ankara radarı da Kırşehir’den sonra Nevşehir, Kayseri, Yozgat’ı görmüyordu.

    1. storm_chaser

      Yunanistan için efsane adayı bir sistem olabilir. “Cape” desen süper, wind shear çok iyi, yukarı seviyelerde jet stream, yerde alçak basınç ve soğuk cephe… 2 gün daha devam edecek olan bu sistem, ekonomik sıkıntılarla boğuşan komşiye çok zarar vermez inşallah.

  25. White Fox

    Dün Santiago beni ılık ve yağmurlu kış dilediğim ve sinir bozucu bir ılıkçı olduğum için çöl şehri Las Vegas’a gitmemi ve lisans eğitimimi burada sürdürmemi önermişti. Ama bugünlerde çöl şehri Las Vegas’ta durumlar böyleymiş 🙂

  26. White Fox

    Dünya’nın en sıcak yerinin 58 derecelik rekorla hep Libya’daki El Aziziye olduğu söylenirdi, eskiden beri de ansiklopedilerde böyle okurduk fakat 99 yıl sonra bunun gerçekdışı olduğu ortaya çıktı. Aslında o ölçümü İtalyan ordusunda tecrübesiz bir kişi yapmış ve kullandıkları alet bu iş için uygun bile değilmiş.

    Dünya’nın en sıcak yeri, ABD California eyaletindeki Death Valley (Ölüm Vadesi), burada 10 Temmuz 1913’te 56.7 ölçülmüş. Ayrıca aynı yıl 12 Temmuz’daki en düşük sıcaklık 41.7 imiş. Bu da dünyanın en sıcak gece sıcaklık rekoru…

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9541972/Death-Valley-officially-the-hottest-place-ever.html

    1. Trakyalı

      Fark gerçekten çok çarpıcı. Bu durum önümüzdeki dönemde hava olaylarının şiddetini etkileyebilir mi? Bunun üzerine bir çalışma yapılmış mı acaba? Bugünkü seviyeye en yakın durumdaki 2007 senesine bile fark atmış.

    2. Onur

      Bu grafige bakinca birsey daha dikkatimi cekiyor, o da Mayis-Haziran ve Kasim-Aralik arasi standart sapmanin dusuklugu. Yani dikkat ederseniz 10 yildir o mevsimlerde pek fark olmuyor.
      Benim 2 yorumum var:
      1-Denizlerde 2 mevsim var yaz ve kis. Geri kalan aylar yaza ve kisa hazirlik olarak geciyor ve asil fark yaz ve kista olusuyor.
      2- EN ONEMLISI: Dogal denge `Stabilite` korunuyor. Yazin ne kadar erirse erisin son baharda kendini toparlamaya basliyor.

      Tabi bu stabilitenin bozuldugu bir aralik var. Snowball Earth diye aramanizi oneririm.

      OZAN snowball icin yuzeyin ne kadarinin kaplanmasi gerektigini biliyoruz. Peki tam tersi bir yaz hepsi erirse ne olacagini biliyor muyuz?

      1. devrim

        bu yıl ağustos sonu ve eylül başında kutuplarda ne oldu da fark böylesine dikkat çekici hale geldi? sanki biri buzullara ateş tutmuşta eritmiş gibi.

  27. mehmet göktuğ

    Bugün ki cephe analizim. Bugün trofları da ekledim ama trofları iyi analiz etmem için daha çok fırın ekmek yemem gerekiyor.
    tr

    1. White Fox

      Sırtları belirtmene gerek yok, yer kartına eklemene hiç gerek yok.
      Ayrıca yukarı seviye kelimesini hiç kullanma, trof da demene de gerek, kesik siyah çizgiyi bırak geç.

      Bir de sıcak cepheleri kuzey-güney paralelinde çizmemeye çalış, mesela Britanya’nın kuzeyindeki sıcak cepheler ve Ukrayna’nın batısında geçen sıcak cephe dimdik olmuş. O şekilde yapmamaya çalış. Sıcak cepheleri daha çok güneydoğu-kuzeybatı istikametinde veya bu bileşenlerde doğu- güney istikametinde atmaya çalış, bazen güneybatı-kuzeydoğu bileşenlerinde de sıcak cepheler olabiliyor tabi…

  28. Trakyalı

    SKIRON Karadağ bölgesini yağmura boğmuş: Yarım günde 550 kg yağış!
    sk
    sk2
    sk3

    1. Trakyalı

      prec
      Yağışlar etkili olmuş görünüyor. Son uydu görüntülerine göre de devamı var.

  29. White Fox

    17 Şubat 2008’de İstanbul’da olan biteni hatırlayan var mı ? Hiç (kar yağarken) şimşek aktivitesi olmuş muydu ? Ya da o tarihle ilgili elinde radar arşivi olan ? Koşulları teyit ettirmem gerekiyor…

    1. Tarık

      O gün benim için özeldi. Unutmam mümkün değil. Anadolu yakası Küplüce de oturuyorum. (Rakım 74 m.) Ne şimşek ne de gök gürültüsü duymadım. Ancak 2004 ve 2012 kışları bizim burada kar kalınlığı bakımından 17 Şubat 2008 in yanından geçemez. Bahçemizin en kuytu yerinde 44 cm kar kalınlığı ölçmüştüm.

    2. faseay

      Modemim bir Şubat ayı ortasında şimşek aktivitesi yüzünden bozulmuştu.Yağış çok şiddetliydi saat 23:00 idi ve ben gece mesaisine gidiyordum.Muhtemelen o sene gibi geliyor bana.Yer Kocaeli Çayırova

    3. Uğurcan

      Ben hatırlıyorum. Gök gürültüsü ve şimşek olmuştu. Bulgur gibiydi kar taneleri,yere düşen taneler erimiyordu. Ama ne bi fotoğraf var ne de video.

      1. Kar avcısı

        Hemde oldukça şiddetli gökgürültüsü vardı. Buz tanesi gibiydi yağış. 2004’ten sonra en iyi kıştı.

    4. White Fox

      Çok güzel teyit edilmiş oldu. 🙂 17 Şubat 2008 için geçen kış MCT indeks ısrarla -0,5 olarak koşulları şimşek açısınsan kararsız gösteriyordu, 2008’e ait şimşek arşivi elimde olmadığı için kontrol edemiyordum. Teşekkürler

      Ozan da vakit bulduğu bir zaman (bana rehberlik etcek o bakımdan 🙂 ) bu şimşek indeksi ile ilgili bu kış verikasyonlu tanıtım makalesi yazacağım

    5. Efsane-Semih

      Benim hatırladığım kar galiba öğleden sonra başlamıştı.Eminönünde çalışıyordum ve orda bile 25 cm kar vardı.Sistemin son demlerinde dahi lapa lapa kar vardı eminönünde.Yağan kar anında örtü yapıyordu.Arkadaşların dediği gibi ilk bulgur şeklinde başladı sonra lapaya döndü vs.Şimşek yada gök gürültüsünü hatırlamıyorum ama havanın kırmızılığını iyi hatırlıyorum:)

  30. ALKIM

    ECMWF sezona kötü başladı. Yağışı sürekli öteleyip duruyor. Miktarında da ciddi azalış var. Yarınki güncellemede pazartesiyi de pas geçerse şaşırmayacağım. Orta yoldan ziyade GFS’in dediğine gelinecek gibi duruyor en azından cuma-pazartesi periyodu için.

  31. Drummer

    NTV Hava sitesinde pazartesi gecesi “Güneşli, 20 derece ve şimşekli” 🙂

  32. melankolik

    Merhaba, bu saatte buraya yazmama neden olan şey beklenmedik bir hava olayı. Şiddetli bir şekilde gök gürültüsü var fakat radarda kayda değer bir kütle göremedim. Öte yandan şimşek haritasında da bir hareketlilik yok. Gök gürültüsü gayet şiddetli, benim gibi birisini uyandırdığına göre 😀

    Yer: Bursa

  33. Semih

    Tuzla’da şimşekler görülüyor. Gökgürültüsü duyuluyor. Radarda kütleler belirdi.

Yorumlar kapalı.